Klinik for Psykisk Sundhed

Familie opstilling og systemisk terapi:
Når man laver en opstilling af sin nuværende eller tidligere familie, så arbejdes der dynamisk og fænomeologisk med de strukturer og sammenhænge, der har været til stede i det pågældende system.

Metoden er udviklet af den tyske præst og senere psykoterapeut Bert Hellinger. Den er udbredt i både Tyskland og Holland og bruges såvel i individuelle og gruppe terapier samt inden for erhvervslivet i opstillinger af organisationer, institutioner og firmaer.

Udgangspunktet for en opstilling er det spørgsmål eller tema, som du har valgt at undersøge. Det kan være mønstre, som gentager sig selv eller relationer i livet, som f.eks.:
  • ‘jeg er usikker og har i årevis lidt af dårligt selvværd - det vil jeg kigge på’
  • ‘jeg vil gerne undersøge forholdet til min mor, hvis accept jeg stadig venter forgæves på’
  • ‘jeg vil gerne forstå, hvorfor jeg altid føler mig uvelkommen, især i nye situationer - der aldrig er plads til mig’
  • ‘jeg vil gerne arbejde med forholdet til mine børn. Jeg savner dem, og det er svært at få kontakt til dem’
  • ‘jeg vil gerne undersøge det forhold, som både jeg og mine forældre altid har haft til alkohol’
  • ‘jeg synes, at livete r svært. Altid op ad bakke og altid en følelse af ikke at slå til. Det vil jeg gerne forandre’

Dette ‘arbejds-spørgsmål’ behøver ikke at blive forklaret i detaljer. Man vælger selv, om man vil arbejde med den tidligere familie fra barndommen eller med ens nuværende livs-sammenhæng.

Deltagerne i gruppen består af mennesker, som gerne selv vil lave en opstilling, pårørende hertil, men også mennesker som gerne vil erfare, hvad metoden kan tilbyde.
Når man går i gang med sin egen opstilling, så vælger man blandt alle deltagere passende repræsentanter for ens familie medlemmer - og en repræsentant for sig selv. Derefter sætter man familien op: far, mor, børn osv.
Det vil også sige, at man som deltager oplever at være bedsteforældre, mor, far, barn osv. Og man oplever, hvordan det er at stå i de forskellige roller og systemer.
Herefter foregår selve udredningen under Christien’s ledelse.

En af deltagerne (Christine Engelbrecht) fra sidste års møde skrev efterfølgende:
"Jeg var meget spændt på at opleve familieopstillingen med Hilda og Christien, og det blev en meget rørende og dyb oplevelse for mig. På en måde som er svær at forklare, skabte det for mig en klarhed over nogle ting i min familie, som pludselig stod knivskarpe for mig, og som jeg derfor blev i stand til at forholde mig til på en helt ny måde. Jeg fik forløst nogle gamle temaer på et meget dybt plan og taget afsked med dem på en måde, så jeg nu er meget bedre i stand til at se fremad uden at hænge fast i nogle gamle følelser omkring min familie. Det blev tydeligt for mig, hvad der var "mit" og hvad der ikke var mit, så jeg kunne give slip på det, som netop ikke var mit. Hele vejen igennem følte jeg mig helt tryg og kærligt "holdt" af den meget varme og rummelige energi og stemning, som Christine og Hilda sammen formåede at skabe for hele processen og os alle sammen. Det var en dyb, smuk og forløsende oplevelse for mig at være med - både i forhold til min egen proces og også i forhold til at være medhjælper for nogle af de andre deltageres proces. Tusind tak, Hilda og Christien, fordi I skaber rum for denne fantastiske måde at arbejde på." 

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.
Læs mere.